Nyt afsnit af højskolepædagogisk podcast kredser om seksuel dannelse

Publiceret 05-02-2024

NYHED I dag udkommer et nyt afsnit af højskolepodcasten ”Giv os i dag vort daglige bøvl”. I anledning af Uge Sex starter værterne Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer en samtale om sex og seksuel dannelse i højskolebevægelsen. Med til at gøre dem klogere er højskolelærerne Mette Øyås Madsen og Joachim Adrian.

Af redaktionen
 
Uge 6 er traditionelt temauge for seksualundervisning i grundskolen, men højskolebevægelsen vil også være med! Derfor hægter podcastværterne Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer sig på ugen med afsæt i højskolens oplysningssigte og fokus på seksuel dannelse.

I det nye afsnit af "Giv os i dag vort daglige bøvl", som er på gaden i dag, taler de med Mette Øyås Madsen, der er lærer på Brandbjerg Højskole og forfatter til bogen Seksual dannelse – inspiration fra en højskolepraktiker.
 
Hun deler et pædagogisk dilemma fra sin undervisning i faget Krop, Køn og Seksualitet, og så forklarer hun, hvorfor det giver mening at tale direkte om seksuel dannelse, og hvordan dannelsesparatheden er nødt til at inkludere alle og ikke kun de "mindre oplyste".

Med som gæst er også fotograf og højskolelærer Joachim Adrian. Han sætter ord på, hvad fortællingens kraft kan, og hvordan han bruger sig selv som højskolelærer – særligt når det gælder følsomme emner som køn og seksualitet.

Til slut synger værterne sammen med producer Mikkel Poulsen en af de nyere sange i Højskolesangbogen. Denne gang gælder det Jens Rosendal-sangen Er der steder hvor sandheden synger (HS nr. 221) med melodi af Rasmus Skov Borring. 
 

Bag om podcasten

“Giv os i dag vort daglige bøvl” er en podcast fra Højskolebladet og Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD), som tager lytterne med på opdagelse i højskolebevægelsens idé, opgave og praksis. Den henvender sig til landets højskolelærerværelser og lyttere med interesse for dannelse og pædagogik. 
 
I første sæson af ”Giv os i dag vort daglige bøvl” jagtede Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer, der selv er tidligere højskolelærere, de sidste fyrtårne i højskolebevægelsen. De bragte også højskolekvindernes historie frem i lyset, ligesom de undersøgte, hvordan højskolens magt kommer til udtryk.
 
I denne anden sæson af podcasten har de stillet skarpt på højskolelitteratur og set nærmere på højskolens frihedsidealer.
 
Det seneste afsnit kan høres her, og "Giv os i dag vort daglige bøvl" er også tilgængelig på alle de gængse podcastplatforme.

God lytning!