“I mit arbejde har jeg ofte mødt modstand fra faggrupper, lige så snart jeg taler om minoriteter og andetgørelse i forhold til ens egen rolle. Derfor var det fedt at møde de her højskolelærere, der har kigget indad og sagt ‘ej, vi skal have noget mere mangfoldighed’ – og hvor flere har været meget optaget af at diskutere, hvordan man stiller skarpt på nogle, der ikke repræsenterer majoriteten af elevgruppen uden samtidig at komme til at andetgøre dem,” siger Laila Lagermann.
Og så er vi tilbage til spørgsmålet om ildsjælene. Deres engagement er nemlig afgørende for højskolernes mangfoldighedsarbejde. Helle Skovmose fra FFD fortæller, at hun efter snart to års arbejde med mangfoldighedspuljen begynder at mærke en efterspørgsel blandt lærere om et netværk, hvor man kan udveksle erfaringer med projektledere på andre skoler.
Fremfor at skulle sidde hver for sig og opfinde den dybe tallerken foreslog flere af lærerne, at man etablerer nogle samarbejder på tværs af højskolerne
Forsker Laila Lagermann
“Vi har allerede inviteret til et par netværksmøder, og flere er på vej. Generelt kan det være en udfordring at få lærerne til at mødes fysisk. De har simpelthen for travlt, og så tror jeg, at nogle af lærerne har tænkt, at deres udgangspunkter er for forskellige til, at de kan drage nytte af hinandens erfaringer. Kan en underviser på en stor idrætshøjskole på Sjælland lære mig noget om mangfoldighedsarbejde, når jeg selv er underviser på en lille kunsthøjskole i Jylland?” siger Helle Skovmose.
Men nu sker der noget, forklarer Laila Lagermann. Flere netværksmøder og større vidensdeling er nemlig noget, som lærerne direkte efterspørger i hendes undersøgelse. Det peger på, at lærerne, i takt med mangfoldighedspuljens levetid, har oparbejdet et konstruktivt kendskab til puljen, som de har brug for at få vendt med andre.
“Fremfor at skulle sidde hver for sig og opfinde den dybe tallerken foreslog flere af lærerne, at man etablerer nogle samarbejder på tværs af højskolerne. På den måde vil lærerne kunne trække på hinandens erfaringer, og samtidig kan det gøre projekterne mindre sårbare, end de er nu,” siger Laila Lagermann.