DF forarget over statsstøtte til Tvind

Publiceret 22-11-2010

Peter Skaarup er uforstående over for, at DANIDA yder støtte til en organisation, hvis ledelse er eftersøgt for svindel

Af Charlotte Kjærholm Pedersen

TVA kunne søndag aften berette, at DANIDA giver støtte til UFF, som ligger under Tvind-organisationen. I UFF, som gennem tøjindsamling yder humanitær hjælp, har de gennem de seneste år modtaget 4 millioner kroner.

Formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, mener, det er noget, som bør undersøges nærmere, og forstår ikke, hvorfor Danmark støtter projekter, hvor ledelsen er eftersøgt.

Tvind-ledelsen med Mogens Amdi Petersen i spidsen har de sidste fire år været eftersøgt, efter at anklagemyndigheden appellerede den retssag, hvori Poul Jørgensen, regnskabsfører for Tvind, blev idømt 2,5 års fængsel. Her stod de anklaget for groft underslæb og svindel, men blev frifundet. Efter appellen forsvandt de implicerede ud af landet. Man mener, de er bosat i Mexico.  

Norsk skandale
Den norske avis Vårt Land har forsøgt at spore Tvind-organisationerne, UFF og Humanas pengestrømme fra Norge, og fundet frem til, at pengene ender i Schweiz.  Derfra er det svært at se, hvor de forsvinder hen. Avisen mener dog at kunne påvise, at kun omkring 10 millioner af den samlede omsætning på 30 millioner går direkte til humanitære formål i Zambia.

I Norge har Humana og UFF benægtet at have forbindelse til Tvind, men Vårt Land kan fremvise flere dokumenter fra UFF, som viser forbindelser til Marlene Gunst - af en af de eftersøgte Tvind-ledere.