Kønsjunglen

Publiceret 01-08-2013

TENDENS Køn og kønsidentiteter er altid lige til at finde rundt i.
En lynintroduktion til mulighederne

Af Andreas Harbsmeier

Det kan være vanskeligt at finde rundt i kønsjunglen. Variationen i køn og kønsidentiteter er rige: Man kan være en biologisk kønnet mand , og man kan være en biologisk kønnet kvinde . Man kan være en biologisk kønnet mand, der føler sig som en kvinde, og man kan være en biologisk kønnet kvinde, der føler sig som en mand. Så kan man kalde sig transkønnet . Det er ikke helt det samme som at være transvestit - men alligevel lidt derhenad. Er man transvestit, udtrykker man det modsatte køn i påklædning og opførsel end det, man blev tildelt ved fødslen.

Og så kan man også være dobbeltkønnet . Det er, hvis man føler sit køn som både fuldstændig mandligt og fuldstændig kvindeligt, men udtrykker ét køn afhængigt af situationen. Så det er altså ikke det samme som at være androgyn . Er man det, omfatter man derimod hele tiden de to biologiske køn. Det kan minde om at være neutrois. Det er man, hvis man føler sig neutralt kønnet. Det kan også indebære et ønske om at fjerne de fysiske kønsmarkører, man er blevet tildelt ved fødslen.

Man kan også have en flydende kønsidentitet . Så oplever man, at kønsidentiteten kan variere og skifte gennem livet, så man i perioder er det ene og i perioder det andet. Hvis man er mere kompleks, kan man faktisk også være trikønnet . Så bevæger man sig mellem tre forskellige kønsidentiteter - både mandlig, kvindelig og neutral. Lidt afhængigt af humør og situationen.

Og endelig kan man såmænd også være interkønnet - det man i gamle dage kaldte hermafrodit . Det er man, hvis ens kønskromosomer og/eller indre og/eller ydre kønsorganer ikke entydigt er enten mandlige eller kvindelige. Ud over alle disse forskellige køn og kønsidentiteter er der jo også spørgsmålet om seksualitet. Det giver en lang række andre kombinationsmuligheder. Men det er en helt anden historie.