Højskolerne kan fejre jubilæum med rekordhøje elevtal

Publiceret 07-11-2019

JUBILÆUM I dag kan højskolerne i Danmark fejre 175-års jubilæum. Samtidig kan de glæde sig over de højeste elevtal i flere årtier. Nye tal viser en elevfremgang på 5 % i forhold til forrige år eller en stigning på 35 % set over de sidste 10 år.

Af redaktionen

I dag er det 175 år siden, den første højskole i Danmark kunne åbne dørene i Rødding. Men det er ikke den eneste grund til fejring. Også elevtilstrømningen giver grund til glæde på højskolerne.

Her har dannelse og uddannelse siden 1844 gået hånd i hånd og medvirket til at oplive og oplyse, så vi i dag har et af de mest sammenhængende og oplyste samfund i verden. N.F.S. Grundtvigs banebrydende tanker om Højskolen og livsoplysning har bredt sig verden over, og højskolen har det godt. Der er i dag 73 højskoler på i Danmark, og der strømmer flere og flere unge til.

Omtrent 10.700 elever var der i skoleåret 2018/19 på lange kurser på landets højskoler. Det viser nye tal fra Kulturministeriet og Folkehøjskolernes Forening i Danmark. Det er en fremgang på godt 35 % i forhold til tilsvarende tal for skoleåret 2008/09. Den procentvise stigning sammenlignet med sidste år er 5 % på de lange kurser.

Udviklingen betyder fyldte højskoler mange steder i landet. Størrelsen på ungdomsårgangene har en del af forklaringen på at stadig flere unge vælger at bruge omtrent 4 måneder et højskoleophold. Men kan langt fra forklare det hele.

Hos Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD) er man ikke overrasket over udviklingen.

”De seneste års udvikling viser, at et højskoleophold blandt de unge bliver betragtet som et godt valg, både i forhold til en faglig udvikling og i forhold til det at blive afklaret med sit uddannelsesvalg. Men i lige så høj grad handler det om behovet for at kunne engagere sig i fællesskabet, både det nære og det store fællesskab,” lyder vurderingen fra FFD.

Flere nye højskoler

Det er ikke kun elevtallet, der er stigende. Også antallet af højskoler er i vækst efter en årrække med faldende antal. I dag er der 73 højskoler i Danmark, i 2016 var der 66.