Fortalt til Andreas Harbsmeier, foto: Carsten Theede.
Jeg har blaffet i 20 år. I starten fordi jeg blev ved med at finde kærester i København, mens jeg boede i Aarhus. Som studerende har man jo ikke så mange penge, så det var en gratis måde at komme rundt på.
Det startede som en hobby. Men så fandt jeg ud af: Hey, det kan noget, det her, ud over at være gratis. Derfor startede jeg Blaffernationen, der har til formål at udbrede blafferi og blafferkulturen. Det handler grundlæggende om at inspirere danskerne til mere tillidsfuld, modig og bæredygtig levevis.
Man behøver slet ikke at flyve til fjerne himmelstrøg. Der er et eventyr om hvert et hjørne. Jeg bliver altid så glad, når jeg blaffer, fordi jeg møder så forskellige mennesker, der viser stor tillid.
Min kæreste og jeg har altid boet i storbyen. Der snakker alle om at flytte på landet. Men få gør det. Så det gjorde vi. Vi lejede et hus i Vester Thorup. Vi er lige flyttet ind på højskolen, hvor vi er seks mennesker, ud over bestyrelsen, der arbejder frivilligt for at skabe en højskole.
Jeg tjener mine penge på Blaffernationen lige nu, på at holde foredrag og lave undervisning. Vi tager et år ad gangen. Man behøver ikke have meningsløst mange penge for at have et liv.
Nu har vi boet i Vester Thorup siden august. Og det er rigtig godt. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så er det også virkelig, virkelig mørkt sammenlignet med byen. Så det har været en lidt hård november-december. Men vi vinterbader hver onsdag. Det hjælper.
Til marts kommer 20 elever til højskolen. De skal være elever på skolen, men de skal også hjælpe med at bygge skolen og prøve forskellige ting af. Vi vil gøre højskolen til et laboratorium for grøn omstilling, og vi vil gerne være selvforsynende på længere sigt. Men hvad skal vi gøre først? Skal vi købe en el-bil eller bygge et hønsehus?
Vi arbejder også på at blive et eksperimentarium for livsorganisering. Her lever vi livet på en langsom og selvforsynende måde. Gennem praksis arbejder vi med både ældgamle og nye teknikker til fx at konservere fødevarer eller bygge et drivhus. Vi afprøver hele tiden nye teknikker og nye måder at organisere arbejdet på. Vi stiller spørgsmålet: Hvordan kan vi organisere vores liv, så det føles meningsfuldt, og vi samtidig passer på den natur, vi er en del af?
Vi bliver også nødt til selv at leve ud fra de idéer, skolen bygger på. Man skal have sig selv med. Vi er jo i bund og grund iværksættere, men behøver man at arbejde 80 timer om ugen for blive en succes som iværksætter? Eller kan man starte en højskole ved at arbejde 25-30 timer om ugen? Det vil vi gerne prøve af.
Det liv, vi lever, bruger vi som markedsføring. Det, vi gør nu, er det, vi skal med eleverne. Vi har defineret hele højskolens profil fra bunden.
Det lokale samarbejde er ekstremt vigtigt. Så vi ikke kommer som det her storby-segment, der bare er taget på landet. Vi vil ud af osteklokken og ud i lokalsamfundet. Vi vil skabe en højskole, som kun kan eksistere her i Vester Thorup. Det gør vi ved at tage udgangspunkt i egnens særpræg og eksistensgrundlag: landbruget, fiskeriet og de lokale erhvervsdrivende.
Vi har nok ry for at være nogle hippier. De lokale vil os gerne, men vi skal bevise vores værd.
BLÅ BOG
Carsten Theede, 38 år.
Lærer på Vester Thorup Højskole, der i færd med at starte op.
Underviser bl.a. i at lave projekter med social innovation, samskabelse, deleøkonomi og bæredygtig transport.
Cand.mag. i Oplevelsesøkonomi og Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet.
Har arbejdet i bl.a. Verdens Skove, Mind Your Own Business og Tag del.
Grundlægger af Blaffernationen.
Siden august bosat i Vester Thorup med sin kæreste Matilde og deres 2-årige barn. Er netop flyttet ind på højskolen.