Lars Thorkild Bjørn i erindring (1934-2024)

Publiceret 04-11-2024

NEKROLOG Den forhenværende højskolelærer, foredragsholder og erhvervsvejleder Lars Thorkild Bjørn døde den 29. september, 89 år gammel. I to mindeord ser hans svigersøn Flemming Højbo og hans højskolehistoriske kollega Mogens Hemmingsen tilbage på hans liv og levned.

Den folkelige fortælling og folkeoplysning var den røde tråd i Lars Thorkild Bjørns liv. Livsværket var en række poetisk-historiske foredrag om N.F.S. Grundtvig, Christen Kold og B.S. Ingemann – foredrag, som han holdt rundt i Danmark og i resten af Norden hen over fire årtier. Alene foredraget Grundtvig-billeder holdt han 1.002 gange på højskoler og efterskoler, i kirker og forsamlingshuse.

Lars Thorkild Bjørn voksede op i en grundtvigsk fortælletradition, som han tog med sig og udøvede livet igennem. Han blev optaget af fortællekunsten under sin opvækst på Bjørnegården nord for Kerteminde, i skoletiden i den lokale grundtvigske friskole og i seminarieårene på Den frie Lærerskole i Ollerup. Det førte til et liv som lærer på højskolerne i Hadsten og Vrå, i Norge på Hallingdal og Torshus Folkehøgskuler og på Grundtvigs Højskole i Hillerød, hvor han underviste i mere end 30 år. 

En kombination af et dybfølt engagement i dansk og nordisk kulturhistorie, en stor udlængsel og en fascination af det fremmede førte ham ud i alle hjørner af Danmark og på utallige europæiske rejser. I ungdommen dyrkede han rejselivet som én af de første rejseledere i pastor Eilif Krogagers Tjæreborg Rejser. 

Som højskolelærer koblede han begejstringen for oplysning og fortælling sammen med endnu et arbejde som erhvervsvejleder. Han blev derigennem engageret i en indsats for at fremme erhvervsvejledningen i Danmark og i Norden. 

Han delte ivrigt ud af sit engagement og sin energi og bidrog, hvor han kunne gøre gavn. Han var bl.a. formand for den grundtvigske Frederiksborg Valgmenighed i en lang årrække og aktiv i Højskolehistorisk Forening.  

Lars Thorkild Bjørn holdt aldrig op med at udbrede kendskabet til det, som Grundtvig havde sat i gang i det danske samfund. 

Takket være fremsynede folk og fonde kan flere af Lars Thorkild Bjørns foredrag leve videre efter hans død. De er blevet digitaliseret, så nye generationer også kan få et udbytte af den indsats, som han gjorde for at fastholde og udbrede den folkelige fortælling.  

Lars Thorkild Bjørn efterlader sig sin familie med hustruen Lis Kofoed, døtre, svigersønner og børnebørn.

Flemming Højbo

 

Lars Thorkild Bjørn døde, få måneder før han kunne fejre sine 90 år. Han efterlader et omfattende dokumentarisk materiale om højskolehistorien – ikke nødvendigvis et videnskabeligt materiale, men et stort og fagligt velfunderet materiale, der viser, hvor stærkt fortælling og folkeoplysning har stået i hans liv. 

Han mestrede fortællingens kunst, som han lærte allerede i den grundtvigske friskole i Dalby, og udviklede den til bl.a. de tre store poetisk-historiske fortællinger om Grundtvig, Kold og Ingemann. 

Lars Thorkild var medlem af bestyrelsen og næstformand i Højskolehistorisk Forening fra 2011 til 2023. Bestyrelsen, foreningens medlemmer m.fl. har nydt stor glæde af hans imponerende faglige og personalhistoriske indsigt. Han var som et leksikon over de enkelte højskolers historie og vigtige begivenheder, og med hans store personkendskab og interesse for højskolernes ansatte var Lars Thorkilds beretninger aldrig kedelige at høre på.   

Højskolehistorien var hans vigtige faglige og personlige anliggende, som skulle gives videre til næste generation. Han nåede selv at arbejde på flere højskoler – i en lang periode på Grundtvigs Højskole. Han fik tillige skabt et stort kontaktnet til danske, norske og polske højskoler, som han kunne trække på. 

Som den første fik han udarbejdet en alfabetisk, tidshistorisk og geografisk oversigt over samtlige ca. 330 danske folkehøjskoler. Oversigterne studeres meget, når højskolefolk mødes, eller når tidligere højskoleelever ser på oversigten og næsten genoplever deres egen højskoletid. Ofte giver det god anledning til at overveje spørgsmålet: Hvad er en højskole? Eller: Hvad betød højskoleopholdet for mig?

Lars Thorkild har været uhyre hjælpsom og altid beredvillig til at besvare spørgsmål fra studerende, tidl. højskoleelever m.fl. om konkrete højskolehistoriske emner. Senest udarbejdede han en oversigt over højskoler, som blev beslaglagt under 2. verdenskrig og højskoler, som efter befrielsen blev benyttet til flygtninge. Oversigten har bidraget som baggrund for filmen Når befrielsen kommer.

Lars Thorkild tog i 2013 initiativ til i hvert nummer af Højskolebladet at skrive små beretninger (”De navnkundige”) om afdøde højskolefolks arbejde og betydning i højskolen.

Højskolehistorien har ved Lars Thorkilds død mistet et enestående menneske og aktør. Han efterlader et stort og uvurderligt højskolehistorisk arbejde og ikke mindst en meget stor inspiration til de næste generationer i folkehøjskolen. 

Mogens Hemmingsen