Mad til mange

Brændende kærlighed til 10 personer

Publiceret 15-10-2025

Alle, der har været på højskole, kan genkalde sig stemningen ved måltiderne. Dørene til spisesalen åbnes, og alle stole bliver besat. Og mens fadene går rundt, eller man står i kø til buffeten, går samtaler i gang.

Der er nemlig noget med mad og samtaler. Paraderne falder, når der kommer mad på bordet, og lysten til at tale med medspiserne stiger.

Maden er ikke bare brændstof – den er en ramme om fællesskabet, en katalysator for samtaler og et af de steder, hvor højskolelivet virkelig mærkes.

Maden smager ikke sund, men virkeligt lækkert.

Elev på Løgumkloster Højskole

I Mad til mange dykker vi ned i højskolekøkkenets hjerte: de store portioner, de små detaljer, udfordringerne og kreativiteten i at lave mad til mange.

Hvordan skaber man måltider, der både er bæredygtige, sanselige og samlende? Hvad er hemmeligheden bag en god gryderet til 100 mennesker?

I hvert nummer af Højskolebladet kan du lade dig inspirere af samværet omkring maden på højskolerne, når vi bringer en nem og sund opskrift, du kan lave hjemme, når mange samles om dit spisebord. Opskrifterne kommer fra højskolekøkkener i hele landet – med smag af fællesskab.

Vores klode kan ikke holde til, at vi spiser så meget kød, og vores krop har godt af at spise grønne måltider. Grøntsager bliver magiske, når de får smag fra krydderier og kærlig tilberedning. Jeg tror, vi skal stoppe med at snakke om ”vegetardage” men blot fortælle om den fantastiske mad man serverer.

Anika Karlsen Thor, højskolelærer og madudvikler

Brændende kærlighed

10 personer

Det skal du bruge:

Kartoffelmos
14 bagekartofler (2,6 kg)
100 g smør
1,5 dl mælk
1-2 tsk salt
2 knivspids hvid peber

Ristede ærter
480 g kogte ingrid ærter eller kikærter (2 ds)
2 tsk røget paprika
2 spsk olivenolie
2 tsk groft salt

Brændende Kærlighed

8 løg, små tern
4 gulerødder, små tern
4 spsk olie
4 spsk soya
8 dl plantefløde
4 tsk røget paprika
1 tsk sriracha
1 tsk salt
1 tsk sort peber
eventuel maizena til jævning

Tilbehør

Syltede rødbeder i tern
Purløg

Sådan gør du

Kartoffelmos:

Skræl kartoflerne og skær dem i store tern. Kog kartoflerne i rigeligt vand uden salt, til de er møre.

Hæld vandet fra og pisk kartofler med smør, mælk, salt, peber og muskatnød til en luftig masse. Brug en håndmixer eller piskeris. 

Ristede ingridærter:

Tænd ovnen på 175 grader. Vend ærterne godt i olie og krydderier.

Fordel på en bageplade og bag i 25-35 min til de er lækre og sprøde – rør rundt i dem en gang i mellem.

Topping til brændende kærlighed:

Svits løg og gulerødder i olie ved lav-middelvarme i cirka 15-20 minutter, til løgene begynder at karamellisere. Tilsæt plantefløde, røget paprika, sriracha og soya. Lad det simre i et par minutter og smag til.

Server alle komponenter til retten i skåle hver for sig, så man selv kan bygge sin brændende kærlighed op.