Rapport fra en uge på familiehøjskole

Publiceret 12-08-2021

KLUMME "Højskoler er eksperter i fri leg, rødvin, fællessang, bål, snobrød, lange aftener og ristede skumfiduser. Det er, som om sommeraftenerne forener højskolens evner inden for formidabel forplejning, spektakulære oplevelser, gode grin og nye venskaber på en måde, hvor man føler sig lykkelig, åben i sindet, opfyldt, nærværende og træt helt ind i knoglerne," skriver en familiefar efter at have været på sommerkursus.

Af Jesper Koerstz Jensen, lektor i pædagogisk og blogger på dengodeopdragelse.com

Familiehøjskole er ikke som andre ferieformer, hvor man slapper af, lader batterierne op og bagefter siger: ”Pyha, det var rart – nu er jeg klar til at starte på arbejde igen på mandag.” Familiehøjskole er intenst, kræver deltagelse, engagement og socialt samvær – og dit eneste private space er et værelse eller to på størrelse med et frimærke.

Du er heller aldrig mere end en papvæg og tre-fire meter fra fremmede mennesker, som forventer small-talk, når du møder dem med morgenhår på gangen. Og du er nødt til at være høflig, selvom det eneste, du tænker på, er den kop industrikaffe, som du ved venter, når du en gang får plantet dine børn ved morgenbordet med deres pålægschokolademadder og halvfyldte glas æblejuice.

Ja, faktisk giver du det lige en ekstra tanke, om det her morgenfriske højskolehalløj overhovedet er noget for dig, som elsker at starte dagen i fred og ro og allerhelst alene. Men her er fem grunde til, at du alligevel skal overveje at spørge din familie, om I ikke skal en uge på højskole i sommerferien:

1. Formidabel forplejning

Hjemmebagte boller, formiddagsfrugt, frokost, eftermiddagskage, aftensmad, aftenkage og kaffe: På højskole er der konstant måltider og mellemmåltider, og du skal ikke røre en finger. Fraværet af praktiske gøremål er markant, og der går ikke længe, før man begynder at tænke: ”Er det ikke en meget lang dag? Hvad pokker er anderledes?” Men det er alene de praktiske gøremål, der er taget ud og erstattet af oplevelser og fritid, og eftersom børnene lynhurtigt finder sammen i leg, sidder man pludselig en masse voksne og skal have tiden til at gå med at vente på, at den næste aktivitet begynder, og det næste måltid bliver serveret.

2. Spektakulære oplevelser

En aften på vores sommerkursus i Ryslinge fik vi at vide, at de voksne skulle til musikforedrag, mens børnene skulle til en form for workshop. Vi satte os i salen, og til alles overraskelse kom Thomas Buttenschøn og leverede et brag af en koncert. I slutningen af koncerten kom børnene ind på scenen og sang “Du er smukkere end smuk”, for de havde nemlig slet ikke været til workshop, men i stedet øvet sig på at synge kor. Det er ganske specielt, når sanserne bliver pirret på højskole, og når man bliver præsenteret for overrumplende oplevelser, som man aldrig selv ville have opsøgt. En aften fik vi også en klump ler stukket i hånden ved bålpladsen, og selvom vi bestemt ikke er en “lege med ler-familie”, var det vildt sjovt at stå ved et lejrbål og slippe fantasien løs.

Jeg har siddet og spruttet af grin og klasket mig på lårene af latter sammen med andre granvoksne mennesker.

Jesper Koerstz Jensen

3. Gode grin

Der er altid højt humør på familiehøjskole! Jeg har siddet og spruttet af grin og klasket mig på lårene af latter sammen med andre granvoksne mennesker. Der er bare noget ved hele setuppet med folk, der hygger sig og er kreative sammen, som ansporer til masser af gode grin. I løbet af vores højskoleophold hørte jeg ofte voksne og børn, der havde en fest og grinede sammen, og efter et trist corona-år var det befriende at bevæge sig rundt i. Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår jeg sidst har grinet så meget i en uge.

4. Nye venskaber

Der er et stort potentiale for at få nye venner på sommerhøjskole. Min ældste søn faldt i hak med en pige på en måde, hvor jeg tænkte, at de kunne blive venner resten af livet. Der var også mange voksne, der fandt sammen i tætte relationer. For højskolelivet lægger bare op til det. For det første bliver man delt efter interesser, så de outdoor-interesserede, de teaterinteresserede og de kunstinteresserede finder sammen. For det andet har man sine børn med, og ligeså snart børnene har fundet venner, bliver det også naturligt for forældrene at hilse på hinanden. Når man ser på hjerteligheden og antallet af knus, der bliver givet på gårdspladsen ved afrejse efter sådan en uge, virker det ubegribeligt, at der er tale om mennesker, der overhovedet ikke kendte hinanden få dage forinden.

5. Magiske sommeraftener

Jeg var en aften på vej ud på plænen for at finde den fireårige for at putte ham, men han var i gang med en leg med nogle større børn, der stod og nussede ham og brugte ham som en slags maskot eller kæledyr, og han så fuldstændig lykkelig ud, som han stod der med glødende øjne og røde kinder.

LÆS OGSÅ: Klovn er taget på højskole

Højskoler er eksperter i fri leg, rødvin, fællessang, bål, snobrød, lange aftener og ristede skumfiduser. Det er, som om sommeraftenerne forener højskolens evner inden for formidabel forplejning, spektakulære oplevelser, gode grin og nye venskaber på en måde, hvor man føler sig lykkelig, åben i sindet, opfyldt, nærværende og træt helt ind i knoglerne – ikke mindst fordi det hele står i så stor kontrast til hamsterhjulet, rutinerne og “skal vi ikke gå tidligt i seng i aften”-tilværelsen derhjemme.