For nylig fik jeg – som så mange andre, der lader sig kvikteste for corona – stukket en vatpind op i næsen. En decideret hæslig oplevelse, hvor mit ene øje løb i vand, og hvor jeg måtte afværge trangen til at nyse i 10 stive sekunder. Det gik lige, og den flinke Falck-mand, som førte vatpinden, sagde bagefter: “Tag det som en mand.” Vi grinede begge to.
For talemåden er håbløst oldschool. Ligesom at mange andre kønnede ord og udtryk i vores sprog – eksempelvis “tøsedreng”, “at mande sig op” og “det kræver sin mand” – efterhånden er passé, fordi mange af de forventninger, der er knyttet til vores køn, er til forhandling, og fordi vi ikke længere kan tillægge et specifikt køn en særlig kvalitet.
LÆS OGSÅ: Niels Hausgaard: "Jeg synes, det er vigtigt at kunne møde sig selv, for så bliver man bedre til at leve"
Hvor efterlader det så nutidens mand? Som entertainer og samfundskommentator Niels Hausgaard indrømmer i et interview, efter selv at have gjort sig skyldig i at bruge ordet “mandigt”, så er det nærmest umuligt at definere, hvad en mand er. Eller en kvinde, for den sags skyld.
Det er heldigvis heller ikke pointen med dette nummer af Højskolebladet, som ud fra overskrifterne at dømme måske kan ligne ét stort mandetema. Det kan vi godt kalde det for nemheds skyld. Men når man dykker ned i bladet, finder man forhåbentlig ud af, at der er mange nuancer i dét at være eller kalde sig mand.
LÆS OGSÅ: At være (højskole)mand anno 2021
For eksempel fortæller højskoleeleven Jens Philip Yazdani i en artikel, hvordan han nogle gange går i kjole for at udfordre sit køn, hvilket især hans lokale kioskmand bemærker.
I en reportage fra Oure Højskole på Fyn har en række piger i efteråret taget initiativ til at tale mere åbent om sex, køn og kropsidealer. Undervejs finder de dog ud af, at det er nødvendigt også at have drengene med i samtalen.
Den flinke Falck-mand, som førte vatpinden, sagde bagefter: “Tag det som en mand.” Vi grinede begge to
Sofie Buch Hoyer
Og så har dokumentarfotograf Andreas Haubjerg i en periode fulgt nogle af de mænd, der bor på Mandecentret København, fordi de er endt i dyb krise. Hans fine fotoserie En rigtig mand sætter fokus på mænds sårbarhed og bryder med den gængse opfattelse af, hvad det vil sige at være hankøn.
LÆS OGSÅ: "Det kunne bare være så fedt, hvis vi kunne sidde og snakke om de usikkerheder, vi oplever, når vi har sex med hinanden"
Jeg klarede som bekendt corona-kviktesten uden piveri – mandigt eller ej. Men jeg er desværre ikke den eneste borger, der jævnligt oplever at få stukket en vatpind ind i næse- og halsregionen, og på grund af pandemien er højskolerne lukket fysisk ned. Indtil det igen bliver muligt at lave højskole, er initiativet “Højskole for hele Danmark” tilgængeligt online. Læs mere om det inde i bladet og på Højskolernes hjemmeside.
God læselyst!