Af redaktionen
Efter at have jagtet de sidste fyrtårne i højskolebevægelsen og sat højskolekvindernes historie under lup tager podcasten ”Giv os i dag vort daglige bøvl” fat på magt som tema.
I tredje afsnit undersøger podcastens to værter, Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer, hvordan magten i højskolen kommer til udtryk. Det gælder både politisk, økonomisk, ideologisk, kulturelt og seksuelt.
Blandt andet fortæller højskolelærer Mads Brendes fra Den Rytmiske Højskole, hvordan han har stået i situationer, hvor det har været nødvendigt at udøve pædagogisk magt over for højskoleelever i forbindelse med håndhævelse af skolens alkoholpolitik.
Derudover er Højskolernes formand og forstander på Ubberup Højskole, Lisbeth Trinskjær, med i studiet til en samtale om højskolens direkte og indirekte indflydelse på Christiansborg og i samfundet generelt. Hun uddyber samtidig, hvordan højskolerne kan blive bedre til at give eleverne magt i hverdagen.
LÆS OGSÅ: Kvinderne har overtaget magten i højskoleverdenen
Undervejs læser podcastens producer og redaktør, Mikkel Poulsen, op fra den nye roman ”Grundtvig er død”, der handler om magt og begær på en højskole, ligesom han slut motiverer en ny sang fra Højskolesangbogen – denne gang ”Afmagtssang” (nr. 169) med tekst af højskoleforstander og FFD-næstformand Simon Lægsgaard.
Tredje afsnit af ”Giv os i dag vort daglige bøvl” kan streames på Spotify, iTunes m.fl. – eller høres direkte ved at klikke på lydboksen øverst i denne artikel.
Hør tidligere afsnit
“Giv os i dag vort daglige bøvl” er en ny podcast fra Højskolebladet og Folkehøjskolernes Forening i Danmark, som tager lytterne med på opdagelse i højskolebevægelsens idé, opgave og praksis. Den henvender sig til landets højskolelærerværelser og lyttere med interesse for dannelse og pædagogik.
Podcastens to værter, Jonas Møller og Sofie Buch Hoyer, er henholdsvis pædagogisk konsulent i FFD og redaktør på Højskolebladet. De er også begge tidligere højskolelærere, og i hvert afsnit diskuterer de forskellige højskolepædagogiske temaer og breder nogle af Højskolebladets artikler ud på nye og mere levende måder.
Første afsnit om jagten på højskolens sidste fyrtårne kan høres her.
Andet afsnit om højskolekvindernes historie kan høres her.
God lytning!