En fisk uden cykel

Publiceret 14-06-2022

LEDER I det nye nummer af Højskolebladet, som markerer sommerens komme, er det værd at bide mærke i tre stærke og kvalitetsbevidste kvinder, skriver bladets redaktør.

Af Sofie Buch Hoyer, ansvarshavende redaktør på Højskolebladet

”En kvinde uden en mand er som en fisk uden cykel.”

Sådan lød en feministisk parole tilbage i 70’erne. En parole, som min barndomsveninde 30 år senere gik og gentog i gymnasiet, da vi dannede vores eget band, Kvindelig Bismag, i protest mod, at ingen andre piger stillede op til den årlige rockgrandprix-koncert. Det skulle blive løgn, tænkte vi – og i bandet var drenge selvfølgelig forment adgang.

Sådan er det ikke i Højskolebladet. Her er ingen adgangskrav eller kvoter for repræsentation. Bladet redigeres udelukkende efter kvalitet, hvis nogen skulle være i tvivl!

LÆS OGSÅ: Stéphanie Surrugue: "Som journalist opfatter jeg mig selv som en dørmand på et forstadsdiskotek. Jeg sørger for, at de værste gæster ikke kommer ind"

Mens dette nummer først og fremmest markerer sommerens komme og derfor ikke rummer et gennemgående tema, er det alligevel værd at bide mærke i tre stærke og kvalitetsbevidste kvinder, som optræder i bladets spalter: 

DR-korrespondent Stéphanie Surrugue har i 20 år rejst rundt i alle fire verdenshjørner og rapporteret om klodens største begivenheder. Hun argumenterer i et stort interview for, hvorfor vi bør tage borgerpligten på os og bruge mindst én time om dagen på at blive klogere. Alternativet er, at propaganda og fake news løber med al opmærksomheden og sætter demokratiet over styr.

I en reportage kan man også møde 60-årige Rebekka Wiah, der som barn blev anbragt uden for hjemmet, fordi hendes mor var psykisk syg og faren fraværende. Hun har i lang tid levet som socialt udsat, men arbejder i dag som guide på Vesterbro i København, hvor hun fortæller besøgsgrupper, herunder højskoler, om sin rodløse barndom – og hvordan hun kom videre i livet. 

Endelig er der Ingeborg Appel, der var meget mere end en højskolemoder, som lektor emerita Åse Høgsbro Lading skriver i et essay. Sidstnævnte undrer sig over, at højskolebevægelsens historiefortælling først og fremmest inddrager kvinder som vedhæng til deres mænd eller i form af mytiske skikkelser. Ingeborg Appel er et godt eksempel på, at højskolen også blev skabt af kvinder, skriver hun.

Her er ingen adgangskrav eller kvoter for repræsentation. Bladet redigeres udelukkende efter kvalitet, hvis nogen skulle være i tvivl!

Sofie Buch Hoyer

Rigtig god læselyst – og god sommer! Jeg håber, vi ses i Højskolernes Folkekøkken på Folkemødet eller på nogle af højskolernes mange korte kurser i juni, juli og august.