Kort nyt fra højskoledanmark – februar

Publiceret 07-02-2024

NYHED Få et overblik over de seneste nyheder fra højskolebevægelsen – Højskolebladet har samlet en god håndfuld overskrifter fra hele landet.

Af redaktionen

Rude Strand Højskole får fondsdonation til udbygning 

En bevilling på fire millioner kroner fra A.P. Møller Fonden gør det muligt at berige Rude Strand Højskole ved Odder med en moderne foredrags- og koncertsal.

Koncertsalen skal bygges ind i skrænten med udsigt over Kattegat til Samsø og Tunø. Desuden skal der bygges to tjenesteboliger, en håndfuld parkeringspladser og syv nye enkeltværelser med eget bad.

Byggeriet forventes færdigt i marts 2025.

Vejle Idrætshøjskole modtager friluftsmidler

I december modtog 145 projekter over hele landet tilskud på i alt 17,6 mio. kr. fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, der administreres af Friluftsrådet.

Projekterne skal skabe bedre muligheder for friluftsliv, og der er særligt fokus på at udvikle børn og unges muligheder for friluftsliv. I den forbindelse har Vejle Idrætshøjskole fået knap en million kr. i tilskud til etablering af et samlingssted for udeundervisning og friluftsaktiviteter. 

LÆS OGSÅ: Nyt afsnit af højskolepædagogisk podcast kredser om seksuel dannelse

Brenderup Højskole vinder klimastafet

For syvende gang har Middelfart Kommune overrakt Klimastafetten til en virksomhed, et projekt/forening og en klimafighter, der har lagt en særlig indsats for bæredygtighed i det forgangne år.

Vinder blev blandt andet Brenderup Højskole, som var nomineret for at have ”skabt et internationalt miljø, hvor elever fra hele verden møder den danske højskoletradition og samtidig lærer om klima, grøn omstilling og bæredygtigt byggeri”.

Højskoleelever vil skabe ny filmfestival i Ebeltoft

Seks elever fra Den Europæiske Filmhøjskole har taget initiativ til en ny tradition, der skal knytte Ebeltoft og højskolen tættere sammen.

Idéen er at skabe et mødested den 3.-5. maj 2024 for elevernes afgangsfilm, lokale boder, musik, debatter og leg med film for børn. 

”Det kan hurtigt blive lidt af en boble at gå på højskolen heroppe på toppen, og det er netop den boble, vi gerne vil briste,” siger eleverne til Lokalavisen Syddjurs. 

Højskoler ramt af slankemedicins popularitet

Slankemedicinen Wegovys udbredelse er noget, der bliver talt om på de danske livsstilshøjskoler, hvor det risikerer at gå ud over antallet af elever.

Et af stederne er på Ubberup Højskole, hvor forstander Sara Simonsen står over for en ny virkelighed. Hun mærker, at Novo Nordisks slankemiddel påvirker efterspørgslen på højskolen.

”Det gik sådan rimeligt stejlt ned ad bakke, da Wegovy blev udviklet. Vi kunne godt mærke, at vi fik færre og færre elever”, siger hun til Ritzau.

LÆS OGSÅ Anmeldelse: Det ville være forfriskende, hvis nogen ville gøre sig den umage at skrive højskolehistorie med dikkedarer

Skolerne i Oure vinder Det Gyldne Træksystem

Dansk Adventure Race Unions årlige pris, Det Gyldne Træksystem, blev i slutningen af sidste år tildelt Skolerne i Oure for arbejdet med at udbrede kendskabet til adventure race.

Med adventure-linjer på både efterskole, gymnasium, højskole og sommerkurser har disciplinen haft en naturlig plads i Oure, hvor elever fra mange andre linjer også har deltaget i det årlige adventure race.

Skolerne i Oure og Dansk Adventure Race Union har i mange år haft et tæt samarbejde.