Kort nyt fra højskoledanmark – november

Publiceret 04-11-2024

NYHED Få et overblik over de seneste nyheder fra højskolebevægelsen – Højskolebladet har samlet en god håndfuld overskrifter fra hele landet.

Af redaktionen

Højskolen Mors var med til at redde traditionsrig parade

Et af de største trækplastre for handelslivet i gågaden i Nykøbing Mors var under pres i oktober. Den årlige halloween-parade, som det lokale Limfjordsteatret tidligere var tovholder på, stod og manglede frivillige til at klæde sig ud og sprede uhygge i anledning af allehelgensaften.

Men så sprang to friskoler og Højskolen Mors til med deres elever, så paraden blev en realitet. ”Det er en del af vores forpligtelse som højskole på Mors at støtte op om den slags ting, hvis vi kan,” udtalte højskoleforstander Nikolai Seidelin til dr.dk.

Sydkoreansk besøg i Slagelse

Liselund Højskole fik i midten af september uventet besøg af den sydkoreanske redaktør Yeonho Oh fra avisen Ohmynews i Seoul, som gerne ville høre om skolen, skriver Ugeavisen Slagelse.

Yeonho Oh var i Danmark, fordi en dokumentarfilm om hans arbejde med opbygningen af en efterskole i Sydkorea havde premiere. Udover efterskolen har Yeonho Oh skabt grundlaget for en højskole i sit hjemland, og han har desuden skrevet tre bøger og holdt 1.500 fore- drag om den særlige danske friskoletanke.

LÆS OGSÅ: Redaktøren takker af

Musiker og Oure-lærer udgiver album om og med højskoleelever

Den danske højskolelærer og musiker Steffen Westmark, også kendt under kunstnernavnet Peppermint B, har for nylig udgivet et nyt album, der består af sange inspireret af hans elevers op- og nedture – og ungdomslivet generelt. Flere af eleverne medvirker på albummet, der har titlen Melody Maker.

”Jeg iagttog mine elever og brugte deres sejre og kvaler som inspiration i mine tekster,” udtaler Steffen Westmark, der til daglig underviser i sangskrivning på Oure Højskole.

Bornholms Højskole i fremdrift

For første gang i skolens historie måtte Bornholms Højskole sætte elever på venteliste til forårssemesteret 2024. Samtidig er højskolens outdoorlinjer i vækst, ligesom de traditionelle kunstneriske fag i høj grad trækker højskolekursister til øen.

Det går dermed godt for skolen, fortæller forstander Solveig Schmidt til Bornholms Tidende: ”For fem år siden havde skolen været i fem års krise. Nu har vi haft fem år med genopbygning.” 

Maratonsang nomineret til pris

De nominerede til Folkeoplysningens Pris 2024 er nu fundet, og blandt kandidaterne er Maratonsang – et årligt arrangement, hvor masser af mennesker samles i Vartov på årets længste dag og synger fra Højskolesangbogen fra solopgang til solnedgang.

LÆS OGSÅ Højskolelærere: Det er umuligt at undervise upartisk og neutralt i amerikansk politik

Traditionen blev skudt i gang i 2010 af Vartov Kollegiet og organiseres hvert år af de 14 studerende, der bor på kollegiet. Folkeoplysningens Pris, der er på 10.000 kroner, uddeles den 30. oktober på Folkeoplysningens Dag afholdt af Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Ny politisk aftale om unge uden job og uddannelse på højskole

I SVM-regeringens nye politiske aftale om et ungeløft spiller landets højskoler en væsentlig rolle. Her er der afsat 10 millioner kr. årligt over de næste fire år til at gøre det lettere for unge uden job og uddannelse at komme på højskole.

Mere konkret vil bevillingen blive brugt til at oprette en pulje, som unge kan søge støtte fra for at få nedsat deres egenbetaling for et højskoleophold. Hvordan støttepuljen konkret skal udmøntes, går FFD i dialog med Kulturministeriet og Beskæftigelsesministeriet om i den kommende tid.