Af Lisbeth Trinskjær, formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark
Det er både godt og vigtigt, når Kristoffer Brun Gram i Højskolebladet nr. 1, 2025, adresserer muligheden for at debattere højskolelærernes arbejdspræmisser i bevægelsen.
Det er helt centralt, at vi i skoleformen kan tale sammen, både om det, vi er sat i verden for, og om de præmisser, vi gør det på. Det ligger både Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD) og mig personligt på sinde.
Men det er også vigtigt for mig, at FFD’s og min egen position i spørgsmålet om en potentiel overenskomst for højskolelærerne står klar.
Derfor er jeg nødt til at præcisere, at det, jeg bliver citeret for at sige i indlægget, ikke er dækkende for det, jeg har sagt hverken på mødet på Engelsholm Højskole eller på andre møder.
LÆS OGSÅ: Til cheferne: Sæt højskolelærerne fri til fagligt arbejde
Tillad mig derfor at gøre det helt klart: 1) FFD har ikke en holdning for eller imod overenskomst. Det spørgsmål har vi ingen anden rolle at spille i end at sikre klarhed om, hvad præmisserne for indgåelse af en sådan er.
2) Det er statens jurister, der vurderer, hvilken gruppe ansatte i skoleformen der tæller, når man som faglig organisation skal præstere at organisere 50 procent.
Vi har derfor som forening søgt svar i staten på det spørgsmål. Svaret har ladet vente længe på sig, og det, synes jeg på mange måder, er uheldigt. Men FFD har ingen mening om, hvad svaret skal være, kun at spørgsmålet skal besvares.
Kristoffer Brun Gram citerer mig for at sige, at ”FFD er af den opfattelse, at timelærerne tæller med i de 50 procent”. Men det er ikke korrekt. Det, jeg refererede på mødet, var, at vi hører, at statens vurdering er, at timelærerne tæller med i de 50 procent.
Jeg er sikker på, at vi alle ønsker, at debatten om disse spørgsmål er lødig og faktabaseret, og håber, at min præcisering her vil blive læst i den ånd. Og så håber jeg, at staten snart må melde sin vurdering ud, så der kan komme klarhed over præmisserne.