RØST giver taletid til modige unge

Publiceret 15-12-2021

REPORTAGE Lørdag den 13. november blev Operaens gennemsnitsalder sænket en hel del. 1.700 fortrinsvist unge mennesker mødte op for at støtte deres venner, der skulle optræde til talerfestivalen RØST, hvor elever fra fem forskellige højskoler havde ordet.

Foto: Benjamin Nørskov

Af Olivia Rørne, Elias August Eliasson, Thea Høj-Poulsen og Rosa Kirstine Larsen (elever på Vallekilde Højskole)

En ung fyr med halvlangt, lysgult hår træder smilende ind på scenen i sine bordeauxrøde sko med matchende t-shirt under en ternet gul skjorte. Det skarpe orange lys falder ned på ham, da han stiller sig foran den blå talerstol. Man kan ikke se, at det er det sværeste, han nogensinde har gjort.

“Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg skulle stå på en scene foran så mange mennesker. Men her står jeg nu,” fortæller den unge taler Bjarke Ardal og uddyber, hvordan hans usikkerhed har holdt ham tilbage og skabt en frygt i ham for ikke at være god nok. 

Han står roligt på scenen i Operahuset i København og vugger langsomt fra side til side, mens han åbner talerfestivalen RØST som den første ud af 25 talere.

Bjarke Ardal, der til daglig går på Vallekilde Højskole, fortæller om den usikkerhed, han altid har følt. 

“Jeg vidste, at talen skulle handle om usikkerhed. Det er det, der går igennem hovedet på mig, når jeg tænker på, hvordan det ville være at stå i Operaen,” siger han. 

LÆS OGSÅ: Du danske tillid, jeg elsker dig

Men hans følelse af usikkerhed bliver glemt, da han står foran 1.700 mennesker, der er mødt op for at opleve de mange unge talere. Da Bjarke Ardal glad træder af scenen til lyden af de mange jublende jævnaldrende, står EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, klar til at gratulere ham. 

“Det var også en kæmpe oplevelse, at hun sagde tillykke til mig. Hun er også bare et almindeligt menneske, der gav kram til dem, der var på scenen,” siger Bjarke Ardal. 

Det er en dag, Vallekilde-eleven sent vil glemme, og glædesrusen i ham er også tydelig at se efter talen.

“Da det blev besluttet på højskolen, at jeg skulle holde tale, blev jeg meget nervøs. Men jeg er superglad for, at jeg gjorde det, og det var jo også en ære at åbne ballet,” siger Bjarke Ardal. 

Et stjernespækket program

RØST er en tilbagevendende talerfestival for unge fra hele landet, og imellem de mange forskellige talere til årets arrangement summer Operaens foyer af snak og forventningsglæde. Baren er propfuld af unge, som med glæde betaler 70 kroner for en kold øl. Navne som Emma Holten, førnævnte Margrethe Vestager og bandet Ganger fanger hurtigt ens øjne på det blå program for aftenen, som bliver uddelt i døren. 

Spændingen og nervøsiteten på venners vegne spreder sig i salen. Lyset sænkes. “Er I til stede?” bliver der råbt oppe fra scenen, da de to værter, Emma Holten og Moussa Mchangama, træder ind – lige inden Bjarke Ardals tale – i deres matchende blå tøjsæt og går over mod den opsatte talerstol.

Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg skulle stå på en scene foran så mange mennesker. Men her står jeg nu

Højskoleeleven Bjarke Ardal

Aftenen byder ikke kun på taler, men også kultur fra øverste hylde. Julen bliver taget på forskud med ballet fra Nøddeknækkeren af solodanserne Holly Dorger og Jonathan Chmelensky fra Det Kongelige Teater. Salen er så stille og koncentreret af den yndefulde dans, at man næsten kan høre trinene på scenen. 

Senere træder operasangeren Steffen Bjerre Jespersen ind med pianisten Sofia Wilkman ved sin side. Selvom det umiddelbart ikke lyder som noget, der fanger unge menneskers opmærksomhed, bliver der hujet og klappet i hele salen.

Et råb om hjælp og en fuckfinger

Som aftenen skrider frem, bliver elever fra Silkeborg Højskole præsenteret. En af talerne fra den midtjyske højskole er 25-årige Mira Hansen. Hun træder ind på scenen i højhælede sko, sort blazer og håret løst ned ad ryggen. Hun er slet ikke nervøs inden, fortæller hun. Der ligger så meget arbejde bag talen, at hun ved, hun har styr på det. 

“Jeg hedder Mira, jeg er 25 år – og så gammel havde jeg ikke regnet med at blive,” starter hun sin tale. 

LÆS OGSÅ: Ane Halsboe-Jørgensen: "Dannelse er ikke kun et middel til uddannelse – det har en kæmpe værdi i sig selv"

Man kan se alvoren i hendes ansigt. Mira Hansen har døjet med selvmordstanker i sit liv. Talen ”Med alle mine privilegier” er et råb om hjælp og en fuckfinger til måden, hvorpå vi som samfund behandler og snakker om transkønnede. 

“Jeg håber egentlig, at det, folk tager med fra talen, ikke handler om mig. Jeg står der ikke for at komme ud som transkønnet – det er mange år siden, jeg gjorde det,” fortæller hun.

Mira Hansen har faktisk næsten ikke fortalt nogen fra sin højskole, at hun er transkønnet. Før nu.

“Det ragede ikke nogen,” som hun bemærker. 

Mira Hansen siger i talen, at hun sætter sig selv i en mere sårbar position ved at tale sin egen og andres sag. Hun lægger vægt på, at fordi hun er privilegeret – hun er født i et rigt land og er lys i huden – så har hun pligt til at stå frem. 

Jeg håber egentlig, at det, folk tager med fra talen, ikke handler om mig

Højskoleeleven Mira Hansen

“Det var sådan lidt en opportunity, jeg ikke kunne sige nej til,” forklarer hun bagefter. 

“Det er ikke så tit, man får lov at holde en tale for så mange mennesker. Og så i Operaen.” 

Talerfestivalen RØST, som er arrangeret af Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet, slutter med et brag, da det prisvindende band Ganger går på. De sætter gang i festen med blinkende lysshow og dansekoreografier, som får tilskuerne op af stolene for at danse med. 

Dagen slutter dog ikke helt her for alle de unge mennesker, der tager den høje stemning med videre ud i Københavns natteliv. 

VOXPOP MED PUBLIKUM

Rikke Jensen, 22 år, studerer til Kaospilot

Hvorfor er du kommet her i dag?
”Fordi min studiegruppe samarbejder med Røst. Vi er i gang med at lave vores første ”client project”, hvor vi forsøger at skabe et efterliv for aftenens taler. Det har vi gjort gennem en installation i forhallen, hvor man kan skrive personlige breve til dem, der har været og holde tale i aften, hvis man har lyst til at fortælle dem, at man har fået en god oplevelse.”

Hvad forventer du af aftenen?
”Jeg forventer nogle sindssygt dygtige talere, og jeg forventer at blive rørt. At høre god musik og få nogle perspektiver på nogle ting, som jeg ikke havde i forvejen.”

Hvad er højdepunktet for i aften?
”Jeg glæder mig til at opleve talerne og møde de gæster, der er herinde i Operaen. Alle de mennesker, der kommet for at støtte op om nogle unge mennesker, der har nogle ting på hjerte. Og så synes jeg selvfølgelig, det vil være fedt, hvis folk interagerer med vores projekt.” 

Nikolaj Farup, 20 år, elev på Grundtvigs Højskole

Hvorfor er du kommet her i dag?
”Jeg er kommet for at høre en masse jævnaldrende mennesker holde taler om forskellige spændende emner.”

Hvad var dine forventninger til aftenen?
”Jeg havde ikke så store forventninger og var egentlig ikke klar over, hvad der skulle foregå. Jeg troede, at det nok ville blive lidt kedeligt, men dér tog jeg fejl. Det har været ret fedt og meget spændende.”

Hvad var aftenens højdepunkt? 
”Jeg synes, balletten var virkelig nice – det har jeg aldrig set før. Jeg kunne også virkelig godt lide Mino Danmarks taler.”

 Benjamin Madsen, 22 år, elev på Egmont Højskole

Hvorfor er du kommet i dag?
”Det er jeg for at bakke op om min højskole og selvfølgelig høre de taler, mine højskolekammerater har skrevet.”

Hvad var dine forventninger til aftenen? 
”Jeg havde rimelig høje forventninger, og jeg føler, de er blevet forløst.” 

Hvad var aftenens højdepunkt?
”Det har været fedt at se så mange unge mennesker være sammen om det her og få forskellige vinkler på ting og opleve alle de fantastiske taler. Det er en oplevelse i sig selv at komme ind i Operaen og kombinere det med så mange forskellige højskoler – og høre hvad folk har på hjerte. Det er ikke lige hver dag, man oplever det.” 

Morten Andreassen, 47 år, it-konsulent

Hvorfor er du kommet her i dag?
”Det er lidt et tilfælde, at jeg er her i dag. En af min kones gode veninder sendte en sms og spurgte, om vi ville med, og det har været en rigtig god oplevelse.”

Hvad havde du af forventninger til aftenen?
”Jeg tænkte, at jeg ville få én på kulturopleveren – og at det ville være et meget varieret program. Jeg havde ikke forventet, at talerne fyldte så meget, som de gjorde, men jeg blev glædeligt overrasket. Det er meget livsbekræftende at se så mange unge stille sig op og tale.” 

Hvad var aftenens højdepunkt? 
”Aftenens højdepunkt har været talerne i det store hele, og det har været bundet rigtig fint sammen af konferenciererne, sangene og den afsluttende kompositionstale, som gav et udpluk af alle talerne.”