Lys over højskolelandet

Publiceret 14-06-2021

LEDER Det nye nummer af Højskolebladet sætter spot på bevægelsens åndelige fyrtårne. Nogle vil sige, at de styrtede i havet for mange år siden.

Af Sofie Buch Hoyer, ansvarshavende redaktør på Højskolebladet

I gamle dage fungerede Danmarks fyrtårne som strålende orienteringspunkter inde på land. Søfolk kunne behændigt pejle efter dem for at sikre den rette kurs og undgå grundstødninger og andre vildfarelser på vandet.

På samme måde har man tidligere talt om fyrtårne i højskolebevægelsen. Det var især forstandere, der ytrede sig hyppigt og markant i offentligheden, og som kastede lys over samfunds- og menneskelivet til gavn for hele befolkningen.

Nogle vil sige, at bevægelsens åndelige fyrtårne styrtede i havet for mange år siden. Nutidens højskoleledere tjener i højere grad som forvaltere og økonomibevidste bureaukrater, lyder forklaringen.

Nogle vil sige, at bevægelsens åndelige fyrtårne styrtede i havet for mange år siden.

Sofie Buch Hoyer

Idéhistoriker og FFD-medarbejder Jonas Møller tog for nylig på en dannelsesrejse – et højskolehistorisk roadtrip – for at opsøge nogle af “de sidste fyrtårne” i højskoledanmark. Det er der kommet en føljeton ud af, og på sit første stop møder han Thue Kjærhus fra Rønshoved Højskole til en passioneret snak om tennis, biler og skolens 100 år gamle historie.

Et ubestridt fyrtårn for dansk folkeoplysning – Johannes Møllehave – døde i sidste måned, 84 år gammel. I en nekrolog skriver tidligere Testrup-forstander Jørgen Carlsen, hvordan Møllehaves syn på livet og verden var identisk med højskolens anliggende. Carlsen selv er i øvrigt blevet kaldt et fyrtårn af mange.

LÆS OGSÅ: En hyldest til Johannes Møllehave: "Han var på mange måder en åndelig cyklotron – en centrifugal partikelaccelerator"

Højskoleforeningens politiske fyrtårn, bestyrelsesformand Lisbeth Trinskjær, sætter i sin faste klumme i bladet fokus på debatten om privilegieblindhed. Hun argumenterer for, at vi skal have bedre blik for, hvornår vores egne privilegier blænder os, og hvor magten ligger i samfundet.

Apropos lyspunkter: Det er heldigvis atter – som led i hele genåbningen – blevet muligt at komme på korte højskolekurser. Og så tager Højskolerne snart en tur til solskinsøen for at være med på Folkemødet i Allinge med en række sang- og debatarrangementer. Mere om det inde i bladet.

LÆS OGSÅ: Lisbeth Trinskjær: "Vi skal have bedre blik for, hvornår vores egne privilegier blænder os"

God læselyst – og god sommer!