Mandeklubben på Oure skaber et sårbart og tillidsfuldt rum for drenge

Publiceret 12-12-2022

NYHED Mange mænd har svært ved at fortælle om deres følelser og intime tanker. Det tager Men’s Room på Oure Højskole et opgør med. Her er sårbarhed og refleksion i centrum.

Modelfoto.

Af redaktionen

Da 21-årige Jeppe Bundgaard startede på højskole, var det med et klart fokus på den fitnesslinje, han havde valgt. Han havde ingen idé om, at hans mest intense oplevelser skulle være i en rundkreds sammen med en flok jævnaldrende mænd, der delte ud af deres sårbarhed og refleksioner.

Jeppe Bundgaard blev en del af Men’s Room på Oure Højskole, der startede som et modsvar til samtaleklubben ”Kvinde Kend Din Krop” for et par år siden. Siden da er Men’s Room fortsat fra semester til semester, og det er der en god grund til: Der er brug for et rum på højskolen, hvor mænd har mulighed for at åbne sig og fortælle om de svære ting uden at blive mødt med en ironisk og humoristisk distance til deres synspunkter og problemer. 

Klubben er faciliteret af højskolelærer Lars Hjøllund, der ser klubben som en af de vigtigste ting, drengene har mulighed for at deltage i på deres højskoleophold. Han starter hvert møde med at spørge drengene, hvordan de har det, og om der er noget, der fylder i deres liv lige nu. Ud fra det kommer der altid nogle vigtige emner, som gruppen så diskuterer. 

LÆS OGSÅ: En højskole er et seksuelt laboratorium

Hvad der bliver diskuteret til møderne, bliver i gruppen. En præmis, som er ufravigelig og vigtig for, at gruppen kan fungere, fortæller Lars Hjøllund. 

”Rummet bliver etableret på den måde, at alle bliver gjort opmærksomme på, at uden for rummet er det kun tilladt at fortælle, hvilket emne vi har talt om, og det man selv har delt. Det er ikke tilladt at underholde med andres historier uden for rummet. Det er vigtigt, at der er tillid og tryghed i vores fælles rum,” fortæller han. 

En lettelse at være i rummet

Men’s Room er hurtigt blevet populært på Oure Højskole, og en stor del af drengene er med til de ugentlige snakke, der både handler om kærlighed, ensomhed, sygdom i familien og mange andre sårbare emner. 

For de fleste mandlige elever handler det om at føle sig mødt, forstået og få en følelse af, at man ikke er alene med sine følelser og tanker. Sådan er det også for 21-årige Rasmus Høyer Søndergaard, der går på skuespil-linjen. 

”Da jeg første gang var med i Men’s Room, vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle forvente. Jeg var nysgerrig, men også en smule skeptisk. Jeg fandt hurtigt ud af, at det er et virkelig givende fællesskab at være en del af. Uanset om jeg har haft noget på hjerte eller ej, går jeg altid enormt lettet ud fra rummet, fordi vi gang på gang får talt om nogle virkelig vigtige emner, der bekræfter mig i, at jeg aldrig står alene med de ting, jeg dealer eller har dealet med,” fortæller han. 

Problemet ligger i mænds opfattelse af, hvad en rigtig mand er. Der er en frygt for at vise sårbarhed, og det bliver set som et svaghedstegn at råbe om hjælp.

Jeppe Bundgaard, højskoleelev

Han bakkes op af Jeppe Bundgaard, som mener, at der er behov for en gruppe som Men’s Room for at ændre mænds selvopfattelse. 

”Problemet ligger i mænds opfattelse af, hvad en rigtig mand er. Der er en frygt for at vise sårbarhed, og det bliver set som et svaghedstegn at råbe om hjælp. Men mænd har brug for hjælp, fordi de er overrepræsenteret i en lang række dårlige statistikker som alkoholisme, stofmisbrug, selvmord og hjemløshed. Jeg er blevet meget mere bevidst om, hvilken vej jeg vil gå fremover, og det handler om ikke at lægge låg på de tanker og følelser, som kan være svære at italesætte,” fortæller han. 

Også Christian Jensen Fossing fra kitesurflinjen har fået mere mod på at åbne op og tale med andre mænd og sine følelser, siden han blev en del af Men’s Room.

”Mange af de emner, vi drøfter, er ikke noget, jeg tidligere har snakket med mine venner om. At være med i Men’s Room har åbnet mig op og givet mig lyst til at dele mine historier med andre drenge, fordi jeg føler mig tryg i det nu,” siger han. 

LÆS OGSÅ: Man kan ikke undgå at såre hinanden på en højskole

På Oure Højskole er der ingen tvivl om, at Men’s Room er kommet for at blive. Højskolelærer Lars Hjøllund står i hvert fald klar som facilitator af de vigtige snakke, og han vil kæmpe for, at endnu flere mænd får øvet sig i at tale om de svære emner og turde stå ved, hvem de er.