Et nyt højskolederby er etableret i Nordvestsjælland: Den står 1-1

Publiceret 25-06-2022

REPORTAGE I starten af juni spillede Vallekilde Højskole mod Den Rytmiske Højskole i fodbold, og det endte med en 3-1 sejr til Vallekilde FC. Dermed står det lige i det lokale derby, hvor en pokal fremover går på tur mellem de to højskoler, og hvor fællessang og venskabsfest også er en del af de sportslige møder.

Af Asmus Nielsen Tychsen, elev på Vallekilde Højskole

Bolden er i målfeltet, og som en hveps man forgæves forsøger at vifte væk, kan spillerne fra Den Rytmiske Højskole ikke få bolden ud. Hvepsen lander ved Vallekilde Højskoles Anders Hauges fødder, og han hamrer den ind bagerst i nettet.

Det var Vallekilde FC’s helt egen nordmand, Frederik Styve, der fik bolden spillet ind i det farlige område, og Anders Hauge kapitaliserer på nordmandens gode spil. Der står nu 1-0 til Vallekilde FC mod Den Rytmiske Højskole.

Siden dag et af F22-højskoleopholdet har eleverne fra både Vallekilde Højskole og Den Rytmiske Højskole prøvet at få stablet en fodboldkamp på benene. Men det tog hele vejen til den sidste måned – juni – før det skete. Det første opgør i det, der nu er en nyklassiker, fandt sted i efteråret 2021, og dengang vandt Den Rytmiske. Af samme grund er det et sultent Vallekilde-hold, der er mødt op på banen hos Den Rytmiske Højskole i Vig.

Onsdag den 1. juni 2022 kl. 16:30 fløjter en lokal oldboys-dommer kampen i gang. Vallekilde FC stiller op i en 4-1-2-3 formation. Når Vallekilde har boldbesiddelse, skifter formationen til en 3-4-3, hvor Valdemar Brøndumbo dropper ind i forsvarslinjen, og Nicolas Adserballe og August Liisborg rykker op på midtbanen.

På begge udskiftningsbænke sidder der hele 11 mand, én til hver af de aftale 11 mulige indskiftninger.

Nyt Vallekilde-pres

Efter det første mål fortsætter Vallekilde FC med foden på speederen. De dominerer kampen og skaber utallige farlige angreb, men Den Rytmiske Højskole holder ved og forsvarer sig, så godt de kan. Langsomt mister Vallekilde FC grebet om kampen. Den Rytmiske bliver bedre til at stoppe Vallekildes angreb, og de er også mere på bolden. De får endda et par angreb stablet på benene.

Desværre for Den Rytmiske Højskole er Vallekilde FC’s anfører på banen den dag Luan Nhu Vu, og han spiller sit livs kamp. Som den venstre side af et forsvar med to spiller Luan som en ægte professionel. Hver gang der kommer en bold i hans retning, går der få sekunder, før han afslutter modstandernes angreb.

Første halvleg slutter 1-0 til Vallekilde FC, der har haft chancer til i hvert fald et mål mere. Anfører Luan Nhu Vu, der har været banens bedste indtil nu, når at sætte et par ord på indsatsen, før dommeren kalder holdene tilbage.

”Det er jo en holdpræstation. Vi kommunikerer godt alle sammen. Vi snakker sammen. Jeg kunne ikke have gjort det uden de andre. Når jeg har brug for hjælp, hjælper de mig, og når de har brug for hjælp, hjælper jeg dem," siger han.

Anden halvleg fløjtes i gang, og kampen fortsætter mere eller mindre, som den stoppede. Den Rytmiske Højskole er mere tilbage i kampen og fremtvinger sig flere og flere gode chancer. Men det varer ikke ved.

Kort inden i anden halvleg gennemfører Vallekilde FC et effektivt kontraangreb. Jonathan Bagger får et indkast langt oppe på den anden halvdel af banen. Han tager det selv og kaster – som var han til hammerkast i OL – hele vejen ind i Den Rytmiske Højskoles målfelt. Som forvirrede statskundsskabsstuderende til første time i statistik virker spillerne fra Den Rytmiske helt desorganiserede og formår ikke at fjerne bolden fra målfeltet. Den ender hos Vallekildes Sofus Grønlund, som smækker bolden i nettet.

Kontroversielt straffespark

Der står nu 2-0 til Vallekilde FC, men ikke alt er en dans på roser på sidelinjen. Under opvarmningen drager Carl Christian ”Calle” Bredholt sig en ankelskade, og han ender derfor med at kigge på, liggende på jorden som var han en falden soldat i krig.

Han sammenligner situationen med en kamp under EM 2016, hvor Portugals anfører Cristiano Ronaldo blev skadet:

”Portugal er i finalen, og midt under kampen bliver deres anfører Cristiano Ronaldo slemt skadet. Jeg tror, det var en skade i knæet. Han begyndte at græde. Jeg er tæt på at gøre det samme. Det her er trods alt bare et opgør mellem to højskoler, men jeg er sygt rasende lige nu. Jeg er vred og indebrændt og synes, verden er dybt uretfærdig. Jeg regner med at være tilbage om 20 minutter.”

Den 21-årige Tårbæk-dreng kom dog aldrig tilbage i kampen. Han skulle gå med krykker i nogle uger, men er i dag i bedring.

Tilbage på banen er Vallekilde FC midt i anden halvleg igen ved at vise deres dominans, og de scorer endnu et mål. Bolden bliver spillet op på den venstre kant af Felix Stray, som lægger den lavt ind i målfeltet, hvor den næsten er for nem at sparke ind for Johan Nørgaard. Han scorer dermed til 3-0 og afslutter målet med en Cristiano Ronaldo-fejring ved at hoppe op i luften og sprede armene langs kroppen, samtidig med at han lander tilbage på jorden efterfulgt af et ’siiiiii’.

Kampen fortsætter lidt frem og tilbage med gode chancer til begge hold, men der er ikke flere mål, før allersidste minut, hvor der bliver dømt et straffespark til Den Rytmiske Højskole. Dommerbeslutningen møder stor modstand fra Vallekilde FC’s sidelinje, men straffespark bliver der. Albert Munk Fure fra Den Rytmiske tager tilløb og sparker. Vallekilde FC’s målmand, Christopher Theilade, redder i første omgang, men han får ikke fat på bolden, så den bliver puttet ind i målet i anden omgang.

Dommeren fløjter af lige efter, og kampen ender 3-1 til Vallekilde FC, der får deres hævn for efterårets nederlag.

Efter kampen står den på en kold øl og fællessang med eleverne fra Den Rytmiske Højskole. Vallekildes træner, Magnus Keller, har dog tid til et post-match interview.

”Jeg føler, vi spiller bedst i hele kampen. I forhold til straffesparket synes jeg, det er bullshit. Det burde aldrig have været der, der er minimum kontakt, og så falder han virkelig nemt. Jeg synes, det er ærgerligt for holdet, og jeg synes, det er ærgerligt for Christopher, som spiller en rigtig udmærket kamp og ikke får lov til at få det rene bur med hjem,” konstaterer den unge træner, som tydeligvis skal af med lidt frustration.

Det her er trods alt bare et opgør mellem to højskoler, men jeg er sygt rasende lige nu. Jeg er vred og indebrændt og synes, verden er dybt uretfærdig. Jeg regner med at være tilbage om 20 minutter

Carl Christian ”Calle” Bredholt, udskifter for Vallekilde FC

Vallekilde-træneren kan dog også glæde sig.

”Vi spiller jo fantastisk. Det var helt klart en del af min prep talk, at vi tidligere har tabt til Den Rytmiske Højskole. Jeg talte om, at det tidligere Vallekilde hold, E21, tabte, og jeg tænkte, det skal vi lave om på – og nu er vi gode rollemodeller for E22.”

Sejren var ikke det eneste, Vallekilde Højskole gik hjem med. Der var også en pragtfuld pokal, som blev leveret til anfører Luan Nhu Vu til en morgensamling på Vallekilde Højskole. Pokalen kommer fremover til at gå på tur mellem de to højskoler, alt efter hvem der vinder derbyet på de næste semestre.