Kort nyt fra højskoledanmark – juni

Publiceret 18-06-2024

NYHED Få et overblik over de seneste nyheder fra højskolebevægelsen – Højskolebladet har samlet en god håndfuld overskrifter fra hele landet.

Af redaktionen

Silkeborg-forstander udpeget som nyt medlem af nationalkommissionen

Den danske nationalkommission, der rådgiver regeringen om UNESCO, har fået nye medlemmer, heriblandt Claus Staal, forstander på Silkeborg Højskole og næstformand i FFD’s bestyrelse.

UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation, og den er især kendt for at ville synliggøre verdens kulturarv. Ny formand for den danske UNESCO-kommission er den tidligere undervisningsminister Christine Antorini, som til daglig studerer til sygeplejerske.

Highlander Folk School får endelig overrakt Den gyldne Grundtvig

Repræsentanter fra det amerikanske Highlander Research and Education Center i Tennessee gæstede i starten af maj Odder Højskole for at modtage højskolens traditionsrige pris Den gyldne Grundtvig for arbejdet med at udbrede højskoletanken og folkeoplysningen i USA. Prisen skulle være overrakt for fem år siden, men arrangementet blev udskudt på grund af corona.

LÆS OGSÅ: Sangskriverduo bag ny grundlovssang: ”Historien kan blive tavs, hvis ikke vi taler og synger om den”

Highlander Folk School blev stiftet af aktivisten Myles Horton i 1932 og har siden 1950’erne spillet en central rolle i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse.

Mette Øyås Madsen indstillet til Bodil Koch-prisen

Dansk Folkeoplysnings Samråd har valgt at indstille højskolelærer Mette Øyås Madsen fra Brandbjerg Højskole til Kulturministerens ligestillings- og mangfoldighedspris, Bodil Koch-prisen, for arbejdet med bogen Seksuel dannelse – erfaringer fra en højskolepraktiker.

Bodil Koch-prisen blev uddelt første gang på Kulturmødet Mors i 2023 og gives hvert år til en person eller organisation, som har ydet en exceptionel indsats for at fremme ligestilling og/eller diversitet inden for kunst- og kulturlivet. Vinderen af prisen modtager 100.000 kr. 

Der bliver alligevel ingen læreruddannelse på Vallekilde Højskole

Det blev for kompliceret at drive uddannelse under to institutioner, to lovgivninger og to ressortområder. Sådan lyder konklusionen, efter Professionshøjskolen Absalon og Vallekilde Højskole har afsøgt mulighederne for at kombinere læreruddannelsen med et højskoleophold i Nordvestsjælland.

Godt et år efter ansøgningen blev godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet, må de to parter erkende, at det ikke kan lykkes at uddanne sig til lærer, mens man går på højskolen. 

Europæiske unge mødtes til topmøde på Ungdomsøen 

I slutningen af maj var over 100 unge fra 32 forskellige lande samlet til det store ungdomstopmøde ”Young Europe Is Voting” for at lære, debattere og formidle deres fælles visioner forud for europaparlamentsvalget den 9. juni.

LÆS OGSÅ: Vi har ikke spillet fallit som flyrejsende højskoler

Bag arrangementet, som foregik på Ungdomsøen ud for København, stod Nyt Europa, Folkehøjskolernes Forening i Danmark og Ungdomsøen, der alle ønsker at styrke unges stemmer, indflydelse og engagement.

Gerlev Idrætshøjskole modtager milliondonation til bassin

Gerlev Bassinet blev etableret i 1938 ved højskolens fødsel og er oprindelig udgravet med håndkraft. I de seneste år har bassinet været tømt for vand og ligget øde hen, fordi konstruktionen er slidt og utidssvarende.

Det vil A.P. Møller Fonden nu gøre noget ved med en donation på 9 mio. kr. Bassinet står dermed over for en gennemgribende renovering, der skal sikre en tidssvarende facilitet og et moderne svømmemiljø med gode omklædningsforhold.