Kort nyt fra højskoledanmark – maj

Publiceret 01-05-2024

NYHED Få et overblik over de seneste nyheder fra højskolebevægelsen – Højskolebladet har samlet en god håndfuld overskrifter fra hele landet.

Af redaktionen

Forstanderbolig nomineret til endnu en pris

Sidste år gik Odder Kommunes Bygningspris til Odder Højskole for den nænsomme renovering af forstanderboligen. Nu er boligen med i en landsdækkende dyst, Renoverprisen, der uddeles af Grundejernes Investeringsfond og Realdania.

Ifølge indstillingen til Renoverprisen er forstanderboligen i Odder et eksempel på en bolig, hvor det er lykkedes at bevare dens karakteristika efter en omfattende istandsættelse. 

Alberte Winding og hendes mand skriver sang til Uldum Højskole

I 1849 underskrev Frederik 7. Danmarks første grundlov, og samme år blev Uldum Højskole grundlagt. Det betyder, at skolen kan fejre sit 175-års jubilæum til september.

I den forbindelse har højskolen fået musiker Alberte Winding og hendes mand, Andreas Fuglebæk, til at komponere en jubilæumssang. Den vil musikerparret opføre, når de giver koncert på højskolen til efteråret. 

LÆS OGSÅ: Christian Hjortkjær: ”Vi skal tale med de unge om, at det er fuldstændig i orden at have grupper og kliker og at elske nogle højere end andre”

Talerskolen RØST hyldet med højskolepris

I knap ti år har talerskolen RØST arbejdet for, at unge i højere grad bliver hørt og forstået i samfundet. I marts blev dette arbejde hyldet, da RØST modtog Højskolepædagogisk Pris 2024 under højskolernes årlige lærer- og forstandertræf på Askov Højskole.

Højskolepædagogisk Pris uddeles hvert år af Folkehøjskolernes Forening i Danmark og går til projekter, personer eller organisationer, der udbreder kendskabet til højskolernes idé, opgave og pædagogiske praksis.

Lokal kunstner kreerer trækunst på Hadsten Højskole

Med den lokale kunstner Rune Frederiksens hjælp får et 120 år gammelt egetræ lov til at leve videre som tonstunge skulpturer på Hadsten Højskole. Træet måtte i 2016 lade livet, da det voksede dér, hvor der skulle rejses en tilbygning til Linieskolen – det, der i dag hedder Hadsten Fri Fagskole.

Med sin motorsav, mindre maskiner og værktøj har Rune Frederiksen efterfølgende skabt en række skulpturer, der måler imellem halvanden og to meter.

LÆS OGSÅ: ”Nogle gange skal I tale forretning med politikerne”

Nyt forsamlingsdrivhus ser dagens lys i Krogerup

Krogerup Højskole har fået bevilliget 1,7 mio. kroner fra Nordea-fonden til opførelse af et nyt drivhus, der skal bruges til undervisning, væksthus og forsamlingssted til fremme af den grønne omstilling.

Det efter planen otte gange femten meter store drivhus, der skal etableres vest for skolens elevfløje, er et af flere højskoleprojekter støttet af Vekselvirke, et samarbejde mellem Nordea-fonden og Højskolerne.

Gerlev-elever indsamlede 200.000 kr. til katastrofefond

Eleverne på Gerlev Idrætshøjskole skovlede i marts 200.000 kroner ind til Red Barnets Katastrofefond. Det meste af beløbet blev indsamlet ved et 24 timers løb, som blev afholdt på skolens område. 

Eleverne løb og gik runder på 1,1 kilometer, hvor hver runde udløste et beløb fra sponsorer, som eleverne havde fundet blandt venner og familie. Udover løbet bidrog eleverne med indsamlingspenge fra en auktion.