Af August Due Bisgaard, studentermedhjælper i Højskolernes Hus
Panoramavinduerne i det store konferencerum på Sundsgårdens Folkhögskola i Sydsverige går fra gulv til loft og afslører et aprilsceneri, der udgør baggrunden for Nordisk Folkehøjskoleråds årlige konference.
På den lidt hævede scene sidder FFD-formand Lisbeth Trinskjær og generalsekretær i Nordisk Ministerråd, Karen Ellemann, mens over 60 højskolemennesker fra hele Norden lytter opmærksomt.
Budskabet fra Karen Ellemann ved konferencens åbning er klart: ”Demokratierne i denne fantastiske nordiske region kan ikke tages for givet.”
Hun uddyber: ”Vi skal arbejde i vores demokratier, vi skal arbejde med vores demokratier, og vi skal arbejde på vores demokratier hver eneste dag.”
Der skal med andre ord knokles hårdt, hvis vi ønsker at bevare og styrke de værdier, som vi har i de nordiske lande. Det er netop her, at folkehøjskolerne spiller en vigtig rolle, mener Karen Ellemann.
LÆS OGSÅ: Christian Hjortkjær: ”Vi skal tale med de unge om, at det er fuldstændig i orden at have grupper og kliker og at elske nogle højere end andre”
Udmeldingen får Lisbeth Trinskjær til at spørge hende, om hun har et ønske til, hvordan folkehøjskolerne skal arbejde mere med at danne unge demokratiske medborgere.
Hertil svarer Karen Ellemann: ”I skal sikre jer, at endnu flere unge mennesker får dette dannende år.”
Der er således behov for at øge diversiteten blandt elever på folkehøjskoler, mener hun. Hun påpeger, at mens de nuværende elever er fremragende ambassadører for højskolerne, er det vigtigt at nå ud til en bredere og mere divers gruppe af unge.
Med dette understregede Karen Ellemann betydningen af at sikre, at flere unge mennesker får mulighed for at opleve et formativt år på folkehøjskole, blandt andet fordi højskoler ikke kun er en investering i unges fremtid, men også en nødvendighed for at bevare og fremme demokratiet i Norden.
Karen Ellemann, der har været folketingspolitiker i femten år, heraf flere år som minister i skiftende Venstre-regeringer, berørte også de udfordringer, politikere står over for, når det kommer til offentlig støtte.
Hun opfordrede til en mere forretningsorienteret dialog med politikerne for at fremhæve de økonomiske fordele ved folkehøjskoler.
”Nogle gange skal I tale forretning med politikerne. Måske ikke i aviserne, men når I taler med politikerne om jeres ’produkt’. For det er helt sikkert efterspurgt,” sagde hun.
LÆS OGSÅ: Ole Jensen: Tilværelsen er større end mennesket og den menneskeskabte verden
Slutteligt lovede Karen Ellemann at fortsætte sit arbejde som fortaler for højskolerne. Hun delte sit håb for fremtiden og fremhævede nødvendigheden af at værne om dannelse som et redskab til at fremme diversitet og demokrati i Norden:
”Jeg vil fortsætte med at være talsmand for denne uformelle uddannelse, som jeg desværre ikke selv fik, men det gjorde mine børn, og når de fortæller deres bedsteforældre og deres forældre, hvad de forventer af os, så gør det mig ærligt talt optimistisk og meget håbefuld for fremtiden,” sagde hun på konferencen, der efter åbningssamtalen mellem hende og Lisbeth Trinskjær fortsatte med panelsamtaler, workshops og fællessang med de fremmødte nordiske højskolefolk.