Kort nyt fra højskoledanmark – marts

Publiceret 19-03-2024

NYHED Få et overblik over de seneste nyheder fra højskolebevægelsen – Højskolebladet har samlet en god håndfuld overskrifter fra hele landet.

Af redaktionen

Silkeborg Højskole lancerer samarbejde med Danmission

Engagement, indsigt og globalt fællesskab. Det er nogle af nøgleordene i en ny treårig samarbejdsaftale mellem Silkeborg Højskole og missions- og udviklingsorganisationen Danmission.

Aftalen udmønter sig blandt andet i et syv-ugers rejseprogram, hvor hold af 20-25 elever fra Silkeborg Højskole skal møde Danmissions partnere og projekter i Tanzania på helt tæt hold.

Egmont Højskolen modtager kæmpebevilling til nyt udeområde

Egmont Højskolen ved Hou har fået bevilliget 22 millioner kr. fra blandt andet Nordea-fonden og Lokale og Anlægsfonden til udvikling og anlæggelse af nyt bevægelses- og aktivitetsområde.

Det bliver et udeområde, som skal gøre det muligt for alle at have og deltage i et aktivt liv – fysiske udfordringer eller ej – og vise vejen for et samfund, hvor fællesskaber kan opstå på tværs af funktionsvariationer.

LÆS OGSÅ: Iben Maria Zeuthen: ”Der kommer aldrig til at være et facit for, hvordan man tror på Gud, eller hvordan vi løser klimakrisen”

Vejle Idrætshøjskole vinder lille sejr over Jyske Bank

Vejle Idrætshøjskole har i flere år ligget i strid med Jyske Bank om, hvorvidt skolen er berettiget til at få tilbagebe-talt 5,2 millioner kroner i forbindelse med en gammel låneaftale.

For nylig vandt skolen det første slag i den langstrakte kamp. Vestre Landsret har nemlig afgjort, at Vejle Idrætshøjskole må bruge en uafhængig finansiel ekspert i bevisførelsen mod banken. Sagen er dog langt fra slut, erkender højskolens forstander. 

Ny læreruddannelse på Vallekilde Højskole må vente mindst et år

Det bliver ikke denne sommer, at højskolen i Vallekilde byder lærerstuderende fra Professionshøjskolen Absalon velkommen. Målet var ellers at starte en læreruddannelse på stedet efter sommerferien, men projektet er løbet ind i problemer, der udskyder opstarten i mindst et år.

Udfordringerne ligger bl.a. i at få to lovgivninger til at arbejde sammen, to uddannelsesinstitutioner til at finde en passende synergi og i at få ministerier til at tale sammen.

Konkurrence skal kåre Danmarks nye grundlovssang

I anledning af 175-året for grundlovens tilblivelse har Sangens Hus, Højskolerne og DR udskrevet en konkurrence om at lave en ny fællessang, der betoner grundlovens værdier i det 21. århundrede. Vindersangen vil indgå i DR’s grundlovsfejring og blive sunget til juni ved åbningen af Folkemødet på Bornholm.

Deadline for sangforslag er tirsdag den 2. april kl. 12.00 på forlaget@ffd.dk. 

LÆS OGSÅ: Er naturen dannelsens nye ledestjerne?

Højskolernes formand sidder med i nyt udvalg om offentlighedsloven

Der har længe været debat om offentlighedsloven, som sætter rammerne for, hvilke dokumenter fra bl.a. regeringens politiske maskinrum, man kan få indsigt i.

Tidligere på året blev det besluttet, at justitsministeren skulle nedsætte et udvalg til at se på mulige ændringer af offentlighedsloven, og i slutningen af februar blev udvalget præsenteret. Blandt medlemmerne er FFD-formand Lisbeth Trinskjær.

Højskolen Marielyst vinder kulturpris

I starten af februar modtog Højskolen Marielyst Guldborgsund Kommunes kulturpris.

I prismotivationen lød det, at højskolen er lykkedes med at skabe et spændende og inspirerende kulturliv omkring Marielyst med foredrag, koncerter og Seniorfestivalen, der hver sommer samler mere end 2.000 besøgende. Derudover er højskolen i gang med at genskabe Marielyst som kunstnerkoloni.