Brevkasse: Jeg skal igen afsted på sommerkursus og glæder mig til at slå mig løs seksuelt – men skal min veninde med på kurset?

Publiceret 18-06-2024

DEBAT En begærlig kvinde i 50'erne skal som så ofte før på sommerkursus, og en veninde har spurgt, om hun må gøre hende selskab. "Jeg er faktisk lidt nervøs for, at hun skal opdage denne side af mig, men jeg har heller ikke lyst til at lægge bånd på mig selv i løbet af ugen," skriver sommerkursisten. Teaterchef Liv Helm og højskolelærer Katrine Friis hjælper hende ud af tvivlen.

Kære brevkasse

Jeg er en kvinde midt i 50’erne, der i de senere år har fundet stor glæde ved at deltage i det samme sommerkursus på en større jysk højskole.

På kurset møder jeg mange forskellige mennesker og livssyn, og samtidig får jeg rig mulighed for at udfolde mig kreativt og nyde flot natur. 

Sommerkurset er et dejligt åndehul i løbet af året, hvor jeg ellers lever meget af tiden for mig selv. Min mand og jeg blev skilt for længe siden, og vores børn er flyttet hjemmefra for nogle år tilbage.

Jeg ser ikke nogen ny mand efter min skilsmisse, og mine seksuelle møder i tilværelsen er generelt få. Men sidste år på sommerkurset skete der noget, der har skabt en længsel i mig. Jeg fik fra kursets start flere blikke fra nogle af de yngre, mandlige kursister.

Det var lidt uvant for mig, men da jeg begyndte at gengælde nogle af blikkene, gik det op for mig, at jeg godt kan finde ud af at flirte og også invitere til sex. Det kom bag på mig.

Faktisk kulminerede kurset med, at jeg havde en trekant med to af de yngre kursister. Det var fuldstændig vidunderligt og befriende, men også lidt skamfuldt bagefter. Jeg har ikke talt med nogen om det siden.

LÆS OGSÅ: Brevkassen: Jeg er bange for, at jeg er blevet ”en af de gamle”, og at mine yngre kolleger griner lidt af mig bag min ryg

I år skal jeg selvfølgelig på sommerhøjskole igen, og denne gang har en af mine jævnaldrende veninder spurgt, om hun må gøre mig selskab på kurset. Hun er lige blevet skilt og lever ligesom mig et tilbagetrukket liv.

Vi taler generelt ikke om sex sammen, og jeg er faktisk lidt nervøs for, at hun skal opdage denne begærlige side af mig. Men jeg har heller ikke lyst til at lægge bånd på mig selv i løbet af ugen. 

Hvordan synes I, at jeg skal forholde mig til min venindes forespørgsel?

Kærlig hilsen sommerkursisten


Svar fra gæsteredaktør Liv Helm, teaterchef og forfatter til bogen Med hjertet i hånden:


Kære sommerkursist

Jeg er glad på dine vegne og fuld af beundring over dit mod. Du har intet at skamme dig over.

Du skriver, at du og din veninde ikke taler om sex, men måske kunne det være en del af den rejse, du er startet på, at åbne op for det. Det vil med sikkerhed hjælpe på de skamfulde følelser at sætte ord på dine tanker, og hvis din veninde også udviser mod til at tale, kan I komme endnu tættere på hinanden.

Derfra kan I så aftale, om hun skal med, eller om hun hellere skal vælge et andet kursus. 

LÆS OGSÅ: Brevkassen: Jeg vil have lov til at gå uden bh, uden at mine kollegaer kommenterer på det

Men hvis du virkelig ikke har lyst til at tale om det, så skal du finde en anden måde at sige til hende, at hun ikke skal med, for jeg tror ikke, at du kan slappe af, hvis hun er der, og du prøver at dække over dit begær en hel uge.

Jeg nyder selv at gå til techno raves. Det sker meget sjældent nu (fordi jeg har små børn), men det interessante i denne sammenhæng er, at jeg også bedst kan lide at komme der alene. Jeg tror, det handler om at give slip, uden at nogen ser det. Bare at udleve en side af mig selv, som jeg ikke er så tit.

Jeg har dog prøvet at være afsted med en god ven, hvor vi ankom sammen og fulgtes hjem, men ellers var vi mest på egen hånd. Det fungerede fint. 

Måske kan det også fungere med din veninde, hvis I taler om det. Og ellers synes jeg, at du uden at gå i detaljer kan sige til hende, at du har brug for dette kursus som dit eget frirum. Der er heldigvis mange andre kurser hun kan tage på.

Jeg håber, du finder modet til at dele dine tanker med din veninde. Og mest af alt ønsker jeg dig en begærlig sommer!

Kærlig hilsen
Liv

Svar fra brevkassens faste redaktør, Katrine Friis: 


Kære sommerkursist 

Hvis vi nu leger, at livet grundlæggende handler om at minimere lidelse og maksimere nydelse, så kender du allerede svaret på dit spørgsmål. Men deri ligger der jo en masse nuancer – så lad os folde dit dilemma lidt ud. 

Når du står i livets kriser, har du brug for et fyrtårn, som kan vise dig vejen til et nyt liv. Din veninde har rakt hånden ud, og fra Løgstrup har du fået forpligtelsen til at tage imod den og vise hende vejen til nydelse.

Du er din venindes fyrtårn. Og måske er hun faktisk også dit. For hun har givet dig muligheden for at stå ved dig selv. 

LÆS OGSÅ: Brevkassen: Jeg troede, at højskolerne ville de unge mennesker det bedste?

Alt for mange af os lever med skyld og skam. Vi ser porno, vi onanerer, pakker dildoen væk, før rengøringshjælpen kommer, og drømmer om at udleve en seksuel fantasi.

Men du er et af de mennesker, som har udlevet fantasien. Hvis du ikke var anonym, havde jeg opsøgt dig og givet dig en kæmpe high five. Du har maksimeret nydelsen. Men for at du kan opnå den fulde nydelse, mangler du én ting: 

Pak skammen sammen, køb et par flasker bobler og indvi din veninde i din hemmelighed. Måske hun bliver en smule overrasket, måske endda lidt bornert.

Måske rødmer I begge to, men så siger I skål og op på hesten. Og så rider I ind i solnedgangen og ind på højskolens parkeringsplads – og dér står I så: To mennesker i jeres bedste alder med alt at vinde. 

(                                 ) 
Inde i den her parentes foregår sommerkurset. Der sker alt muligt, som jeg ikke skal kloge mig på. Og så er det slut – og I står igen på parkeringspladsen. Din veninde kigger dig i øjnene og takker dig af hele sit hjerte for at lukke hende ind i højskoleboblen.

Ind i alt det uforudsigelige, som kun kan ske, hvis man vover pelsen. Og I kan begge to mærke, at det kun er begyndelsen. 

God fornøjelse!

Kærlig hilsen 
Katrine

Blå bøger

Liv Helm

Født i 1985. Kunstnerisk chef for Husets Teater i København og forfatter til bogen Med hjertet i hånden. Uddannet instruktør fra Den Danske Scenekunstskole og modtager af en række teaterpriser. Gift og mor til to.

Katrine Friis

Født i 1985. Højskolelærer på Oure Højskole siden 2015 og medlem af Højskolebladets redaktionspanel. Bachelor i samfundsfag og master i teaterpædagogik. Bor med sin familie på Thurø ved Svendborg.

Højskolebladets brevkasse

Vi har alle brug for ventiler. Trygge havne, hvor holdninger kan trykprøves og følelser få frit spil. Derfor lægger Højskolebladet spalter til brevkassen VENTILEN, hvor læsere kan skrive ind med spørgsmål, paradokser eller dilemmaer, som højskolelærer Katrine Friis sammen med en gæsteredaktør vil kaste lys over. Du er altid anonym, og du vil altid få vores kærlige og ærlige svar. Ingen spørgsmål er for små eller store – vi står klar med åbne sind og varme hjerter. Hvis redaktionen ikke får nok spørgsmål, låner vi rigtige dilemmaer fra højskolehverdagen og skriver dem om til spørgsmål. Skriv til redaktion@hojskolebladet.dk