Efterlysning

Publiceret 13-06-2023

LEDER "Husk lige, at det aldrig er for sent at bringe efterlysninger i det hele taget – og at vi som højskolefolk ikke skal være blege for at udtrykke vores længsler og savn i stort og småt," skriver Højskolebladets redaktør i sin nyeste leder.

Foto: Joachim Adrian

Af Sofie Buch Hoyer, ansvarshavende redaktør

I en tid, hvor Alberte Windings lyse nætter trænger ud til hvert et sted, blev jeg for nylig mindet om en anden af hendes vidunderlige sange målrettet de mindste.

I den efterlyser hun ”en Ælling så sød, en Kylling så blød, en Bamse så inderlig gul.” De tre dyr er tilsyneladende forsvundet, og hvis vi ser dem, beder hun os fortælle dem, hvor meget de er savnet.

Jeg kom i tanke om børnesangen Efterlysning, fordi denne sommerudgave af Højskolebladet på sin vis bringer en stribe af efterlysninger:

I et stort portræt sætter sanger og sangskriver Katinka Bjerregaard ord på, hvorfor hun savner flere højskolesange, der handler om at gå forkert i livet – noget, hun selv er verdensmester i, forklarer hun.

Sognepræsten Sørine Gotfredsen efterlyser en god portion højskolementalitet i vores politiske system. Hun ser heldigvis tegn på, at interessen for at ville forstå menneskets dybere lag er ved at vende tilbage til særligt højrefløjen.

Jeg længes voldsomt mod Folkemødet på Bornholm, hvor Højskolebladet og Højskolerne som altid er til stede

Sofie Buch Hoyer

Forfatter Glenn Bech savner flere fripladser på højskolerne, ligesom han mener, at de højskoler, der tager et større socialt ansvar og formår at rekruttere en bred vifte af elever, bør belønnes.

Hans synspunkter flugter med kulturminister Jakob Engel-Schmidts højskolepolitiske længsler, og tidligere i maj besøgte ministeren Grundtvigs Højskole i Hillerød, hvilket man kan læse en reportage om i dette nummer.

Højskoleeleven David Molin er vinderen af Højskolebladets store kronikkonkurrence, og han efterlyser i sin kronik et sæt sikkerhedsseler i vores digitale trafik, så vi undgår at crashe fuldstændigt.

Sidst, men ikke mindst, savner en højskolelærer, som kalder sig Grisebassen, et svar fra Højskolebladets brevkasse VENTILEN på, hvordan man får sin arbejdsglæde tilbage efter at være blevet trynet på grund af sine kostvaner.

Og husk så lige, at det aldrig er for sent at bringe efterlysninger i det hele taget – og at vi som højskolefolk ikke skal være blege for at udtrykke vores længsler og savn i stort og småt.

Jeg længes for eksempel voldsomt mod Folkemødet på Bornholm, hvor Højskolebladet og Højskolerne som altid er til stede – ikke mindst fredag aften den 16. juni kl. 19:30, hvor ”Højskolebladet Live” løber af stablen med blandt andre Katrine Muff Enevoldsen, Rasmus Willig og Prince Henry som gæster.

Rigtig god sommer og på gensyn i august!